Ska man, eller ska man inte?

Ska man eller ska man inte ta vaccinsprutan?
Va förbi mormor och morfar igår som tjatade om att jag skulle ta den. Dom skrev ut massa pappet och grejer, haha.
Personligen har jag inte tänkt på den alls.
Såg filmklippet som går runt om tjejen som tog sprutan och blev "mongo" i kroppen efter tio dagar eller va det var.
1 på miljonen fick bieffekten tror ja dom sa. De innebär att 9 av oss får den?
Aja, ja vet inte alls vad ja ska göra.
De känns som att dom som är i "riskgruppen" tar sprutan och pratar öppet om det. Men dom andra hyssar en massa....
Hitta en  grej på www.svininfluensan.com


"Vaccin kan göra mer skada än nytta

Fri, 09/04/2009 - 12:14

Det finns en påtaglig risk att en massvaccineringen mot svininfluensan orsakar större skada än nytta. Om viruset muterar och utvecklas till att bli farligare kommer sannolikt vår befolkning att ha en sämre motståndskraft mot nya varianter än om vi inte hade massvaccinerat, skriver Ann-Cathrin Engwall, doktor i molekylär cellbiologi.

Jag vill här beröra en mindre diskuterad aspekt när det gäller massvaccinering av Sveriges befolkning mot den så kallade svininfluensan. Under ett flertal år har vi fruktat pandemin som förväntas utgöra ett väsentligt hot mot världens befolkning. Tidigare var det fågelinfluensan som var på tapeten, men nu är det alltså svininfluensan som gäller. Läkemedelsbolagen och vaccintillverkarna har mobiliserat och kan nu erbjuda oss läkemedel som Tamiflu och ett nyframtaget vaccin. I orostider som dessa är naturligtvis efterfrågan på dessa produkter stor. Vi skräms av vissa prognoser som spår att sjukdomen skall spridas lavinartat och att för samhället livsviktiga funktioner skall slås ut på grund av personalbrist. En del tror till och med att BNP-prognoserna måste justeras ned signifikant.

Jag har under många år studerat och arbetat inom immunologi och virologi. En av de insikter som jag gjort i likhet med många andra som arbetet med detta är att immunsystemets funktion förbättras av att tränas, i analogi med till exempel våra muskler som ju behöver tränas för att fungera bra.

Om vi lever i en alltför skyddad miljö är vi betydligt mindre motståndskraftiga när vi väl blir smittade av virus. Många föräldrar som har skolat in sina barn på dagis upplever att barnen bli mycket ofta sjuka under den första tiden. Detta är helt naturligt eftersom många individer, i detta fall dagisbarn bär med sig virus som de själva kanske inte blir så sjuka av, men som kan ge svårare sjukdomssymtom hos det i gruppen nyintroducerade barnet. Ett annat men mer extremt exempel på detta är när mötet mellan spanska kolonisatörer och indianer på den amerikanska kontinenten ledde till att en stor del av urbefolkningen dukade under för sjukdomar som i Europa ansågs som relativt harmlösa.

Vad är egentligen virus och varför kan det förändra sig så snabbt? Det kan vara svårt att definiera virus eftersom det till skillnad från bakterier inte är en självständig organism utan dess existens är helt beroende av att bli en del av våra celler. Det finns till och med de som hävdar att virus från början har utvecklats från våra egna arvsanlag och hjälper arten människa att anpassa sig till nya miljöer.Viruset samexisterar med våra celler och kan ta upp delar av våra arvsanlag som inkorporeras och sedan kan överföras till andra individer. Viruset kan också själv förändra sina egenskaper och i vissa fall bli svårare för immunsystemet att hantera. Å andra sidan innebär en virusinfektion att immunsystemets celler tränar upp förmågan att känna igen de oförändliga delarna som är nödvändiga för virusets överlevnad.

Man kan säga att ett virusangrepp i sig leder till en slags kroppens egen vaccinering där immunsystemet efter bästa förmåga försöker lära sig känna igen flera av virusets olika delar, oftast fler delar än vaccinet.

Detta leder till att vår motståndkraft mot virus av liknande typ ökar betydligt, vilket alltså kan förklara motståndskraften hos de spanska kolonisatörerna medan indianerna drabbades av de nya smittämnena. Med ett vaccin kan man därför inte uppnå en lika bred motverkande effekt hos individen även om det verkar effektivt mot just den aktuella virustypen det är framtaget för, det vill säga innan viruset riskerar förändras alltför mycket.

Samexistensen mellan virus och våra celler gör att vi, till skillnad från vid bakterieinfektioner, oftast är hänvisade till förebyggande behandling i form av vaccinering. Detta är naturligtvis ett bra alternativ i många fall, men när det gäller massvaccineringen mot svininfluensan finns det en påtaglig risk att detta orsakar en större skada än nytta sett på några års sikt och längre.

De flesta som smittats av svininfluensan har visat sig få mycket milda symtom. Äldre verkar dessutom ha ett bättre skydd mot infektionen än yngre, vilket troligen beror på att de utsatts för liknande virus tidigare i livet och något de nu alltså har nytta av. En risk med att vaccinera alla är att befolkningen som helhet kan bli mindre motståndskraftig om viruset blir mer aggressivt i framtiden. Att begränsa utbredningen av viruset totalt sett för att förhindra att det förändras och därmed kan bli farligare är i och för sig inte principiellt fel, men eftersom Sveriges befolkning endast utgör en bråkdel av världens befolkning och många länder med stor befolkningsmängd inte vaccinerar sina medborgare är nyttan troligen mycket begränsad och kostnaderna därför inte försvarbara, även om det i det korta perspektivet kan vara en fördel i att till exempel personer inte uteblir från sina arbeten.

Om viruset muterar och utvecklas till att bli farligare kommer sannolikt vår befolkning att ha en sämre motståndskraft mot nya varianter än om vi inte hade massvaccinerat.

En mindre del av den svenska befolkningen, till exempel personer som är extra känsliga eller har samhällsviktiga funktioner bör naturligtvis vaccinera sig ändå i likhet med tidigare vid "vanliga" influensaepidemier.

ANN-CATHRIN ENGWALL

PhD molekylär cellbiologi, har bland annat arbetat med att utveckla vaccin mot allergi"C www.hd.se


Vill inge mer

Tråååkigt!!!
Sitter på jobbet å är uttråkad som ett anus! Vill inte jobba nå mer.. Nu vill ja åka hem:p


bygglov

Utsövd eller vad=)
Ledig idag så ja passar på å städa. "Grilla" ur ugnen och grejer...

Börja tänka på två saker tidigare idag.. Ang byggnadslov.
- Måste man be om bygglov för att göra en parkering på sin tomt?
Isåfall... va händer om man bara gräver upp lite gräs och ställer bilen där endå? De e ju lixom inte en parkering trots att bilen står där, man får väl göra vad man vill med sin tomt "egentligen".
Och andra saken..
- Hur länge gäller ett bygglov?
Tex om jag har fått ärva ett hus av min farfar uppe på Styrmansgatan (Brynäs) och hittar ett  bygglov på ett stall eller vafan som helst. Får man slänga upp ett stall då?:D


Chompis, du som jobbar me sånt här... Hjälp mig;P

Goodie..

Bra eller inte?

Kom hem igår kväll runt 11 och upptäckte att ja inte hade nån ström. Inte ens kyl/frys funka:o
Börja pilla på skåpet i hallen och fick ringa jouren. De visade sig att de hade hänt nånting med kylen och frysen så de va lika bra att börja slänga sakerna där i...
till de bra...
Min egna elektriker "Hasse" ska nu ge mig en ny kyl, frys, överskåp och ny spis:o Den ni;)
Gavlis-helvete lura mig i morse å sa att ja skulle få "silverfärgade":p Haha, jävla as.

Så d kanske blev bra ändå?=) Får köra samma rejs som vi gjorde när dom va här å bytte plats på kylen å frysen = sandra stog som en tjur och putsa:p

Internet (sällan)

Åsså vare Fredag igen. Har varit ledig hela veckan och de har gått så jävla snabbt....
I förrgår va vi iväg på "skördefest" vi Nytorp. Kom inte in på Tranan för att ja inte hade legg me mig:o Shit pommes säger ja bara. Men annars vare väl trevligt. Dani måste väl få se hur Sverige ser ut (Utöver Gävle) Mohaha!.
Mitt internet är fucked up! De funkar när de vill ............. HATA

Aja i vilket fall som helst bär det snart av till Joppe å fira en sen födelsedag;) << hoppas du har bunkra upp med popcorn!

Riktigt trevligt

Så nu va denhär dagen över.
Vaknade sent. Hade beställt väckning, men kom ändå inte upp förens efter lunch:o
Har varit och handlat massa nödvändiga grejer (tvättmedel, schampo osv) och kolla på SAW IV & V med Linda.
^^ Nedrans trevligt. Såg att någon hade tömt ut min kamera, så här kommer några riktigt onödiga bilder:D
Va de ett tecken på att 5kr glasen på IKEA e kass? Hällde i tevatten och glaset sprack
Sandra flyttar in....Fisen ligger och steker nedanför soffan

Smuts!!

mmm...
Kan inte sova.. Tror ja
^^ har inte försökt än

Har varit hos mammalainen sen ja sluta.
Putsa hennes skåp i köket, så nu äre bara för na å slänga in grejer.
Saken va den att hon va för lat för att ställa sig på golvet å skrubba, så vem fick äran om inte jag? =)
Blev tvungen att städa å skrubba ur lägenhet trots att "mellansvenska städ" redan varit där (8pers i totalt 20tim).
De betyder att dom jävlarna e kass! De rann svart vatten ner för skåp och skåpsluckor. Fyfan
Tycker synd om mamma som måste städa 2 lägenheter. Hon flyttade in 27sep och har ännu inte fått iordning. Kartonger överallt.
Idag fick hon iaf in lite grejer i köksskåpen. Men alla kläder, å annat ligger kvar i lådorna. Hon vet inte ens var sängkläderna är! (förutom dom hon har i sängen då..)
Aja....

Förutom de rullar väl livet vidare.
Ska upp till Brynäs & Linda imorgon för å kolla på SAAAAW... Riktigt trevligt


Internet

Såå..
Nu funkar mitt internet igen..
Behövdes bara en karl-jävle för att få de i styr;)
Aja, lika bra att gå och sova......

Har iaf haft en helt undebar kväll! Sånna borde va ha fler av, som vi har sagt!
Tråkigt att det sluta som de gjorde bara, men annars så.

Ska snart upp igen

Nattinatt!!

RSS 2.0